Ben je uitgenodigd voor een trouwfeest op het strand dan ben je waarschijnlijk zowel opgewonden als nerveus. Langs de ene kant ligt er een vakantie in het verschiet en zal de tijd goed besteed worden, namelijk met je vrienden en familie. Langs de andere kant kan je moeilijk hetzelfde aantrekken als wat je gewoon bent om te dragen op een trouwfeest. Huwelijken op het strand vragen een andere kledingstijl dan een traditionele bruiloft. De volgende vier factoren neem je best in overweging als je op koopjesjacht gaat: weer, thema, kleur en of er al dan niet een formele dresscode geldt.

Het weer

Ah, moeder natuur. Altijd in voor een flinke streep zon als je verblijft op een exotisch eiland. Toch kan ze het net die dag in haar hoofd halen om een flinke storm of een hittegolf op je af te sturen. Wees voorbereid en volg het weerbericht. Lichte stoffen zijn sowieso een aanrader. Ze zijn luchtig, houden je koel in de zomer en drogen snel op mochten ze nat worden door te zweten of een plotse bui. Lichte, ademende, stoffen zijn organza, linnen, chiffon en katoen. Ook als je de bruid bent, kan je je keuze beperken door te kiezen uit trouwjurken en bruidsmeisjes jurken gemaakt uit deze stoffen.

Kleur

Het is een ongeschreven regel dat lichte en felle kleuren de standaard zijn bij een huwelijk op het strand. Als je met je voetjes in het azuurblauwe water staat, moet je outfit er even zonnig uitzien als de omgeving. Als de bruid vraagt dat de gasten in een bepaalde kleur naar het feest komen, hou er dan rekening mee en bekijk welke tinten het best bij jouw huidskleur passen.

Formeel of niet?

Huwelijken op het strand zijn doorgaans niet formeel maar er zijn uitzonderingen. Er zijn koppels die wel een formeel huwelijk in het zand houden. Lees dus goed de uitnodiging of neem contact op met de bruid als het je niet duidelijk is.

Casual: dit is de meest voorkomende stijl bij trouwfeesten op het strand. Vrouwen dragen een losse zomerjurk, mannen een kaki of linnen short met daarop een hemd. Deze huwelijken worden meestal overdag gehouden en slippers of zelfs blootvoets opdagen als gast is niet ongepast.

Semi-formeel: een semi-formeel huwelijk start ’s avonds met een ceremonie, gevolgd door een receptie. Hoewel de kledij nog steeds licht en luchtig is, wordt van de mannen een lange broek verwacht (uit linnen of katoen), met een hemd en een geklede vest. Vrouwen dragen een cocktailjurk of een geklede jurk die tot aan de kuiten reikt.

Formeel: dit komt zeer zelden voor maar het gebeurt. Na de ceremonie en de receptie volgt het diner en het dansfeest. Vrouwen dragen jurken tot aan de enkels, mannen een kostuum.

Slippers met schelpen

Het lijkt op het eerste gezicht nutteloos om te veel met schoenen bezig te zijn bij een huwelijk op het strand maar toch is het belangrijk. De kans is zeer groot dat je een gedeelte in het zand bijwoont en een gedeelte op de pier of op een andere locatie binnen. Slippers zijn dan misschien niet meer het beste idee. Je kan altijd twee paar schoenen meenemen al zijn sleehakken het ideale schoeisel om zowel elegant te dansen als veilig op het strand te lopen.

Leave a Reply